Remissvar från Bakgrundskontrollföretagen (BKF) gällande Ds 2024:24 – Utökade registerkontroller vid anställning i kommun

Bakgrundskontrollföretagen (BKF) tackar för möjligheten att lämna synpunkter på Ds 2024:24. Vi välkomnar regeringens initiativ att förstärka kommunernas möjligheter att genomföra bakgrundskontroller i syfte att minska risken för infiltration och arbetslivskriminalitet. Samtidigt vill vi påpeka att förslagen som lagts fram i utredningen inte fullt ut beaktar de synpunkter vi tidigare framfört. Nedan redogör vi för våra ställningstaganden.

Det vi stödjer i utredningens förslag. BKF anser att utredningens förslag om att införa registerkontroller för anställningar inom kritiska befattningar i kommuner är ett steg i rätt riktning. Vi stödjer även att:

  • Registerkontroller införs för personal som arbetar med äldre och personer med funktionsnedsättning, eftersom dessa grupper är särskilt utsatta.
  • Kommunerna ges möjlighet att göra registerkontroller vid rekrytering till kritiska befattningar, särskilt i verksamheter där risk för korruption, brottslig infiltration och allvarliga våldsbrott förekommer.

Brister och det vi inte stödjer i utredningens förslag. Trots dessa positiva steg menar BKF att förslagen inte är tillräckligt omfattande och riskerar att skapa falsk trygghet:

  1. Belastningsregister är ett otillräckligt verktyg som påverkar arbetstagarnas integritet negativt
  • Vi har tidigare påpekat att registerutdrag ofta saknar nödvändiga uppgifter om pågående domstolsärenden och vissa typer av brott som kan vara avgörande för en anställningsbedömning. Tillgång till rättshandlingar är en förutsättning för att göra adekvata bedömningar om ett rättsärende ska kunna bedömas vara relevant eller ej för den aktuella befattningen.
  • Vi har tidigare framför att risken med ett utökat användande av belastningsregisterutdrag medför osäkrare anställningsförutsättningar för arbetstagare då beslut fattas utan relevansbedömning baserat på förekomst. Konsekvensen är att lämpliga personer avskiljs och olämpliga personer anställs.
  • Exempelvis kan en individ som dömts för våldsbrott men där det finns förmildrade omständigheter och i övrigt visat på en stabil tillvaro och ansvarstagande, vara lämplig för en anställning medan i ett annat fall kan en individ dömd för samma brott men med andra omständigheter vara olämplig för rollen. Det handlar om en avvägning mellan kandidatens integritet och kommunens riskminimering för den aktuella rollen.
  1. Behov av heltäckande och riskbaserade bakgrundskontroller
  • För att säkerställa att relevanta bedömningar görs föreslår BKF en modell där bakgrundskontroller anpassas efter befattningens riskprofil och omfattar fler faktorer än enbart registerutdrag, såsom identitetsverifiering, ekonomisk historik och arbetslivserfarenhet.
  • Detta skulle ge en mer heltäckande bild av en kandidats lämplighet och bidra till ett mer effektivt skydd för kommunala verksamheter.
  1. Användande av etablerade bakgrundskontrollföretag och direktåtkomst till rättsdata
  • Kommunala förvaltningar saknar ofta den kompetens och de resurser som krävs för att genomföra säkra och kvalitetssäkrade bakgrundskontroller.
  • Vi föreslår att kommuner bör kunna anlita ackrediterade bakgrundskontrollföretag för att genomföra riskbaserade bakgrundskontroller i enlighet med gällande GDPR-lagstiftning. BKF arbetar i skrivande stund på eget initiativ för att ta fram en uppförandekod och erhålla status som tillsynsorgan från Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) för medlemmarnas personuppgiftshantering.
  • Möjliggörande av direktåtkomst till rättsdata för ackrediterade bakgrundskontrollsföretag stärker integriteten för arbetstagaren. En jämförelse kan göras med kreditupplysningsföretag, som idag har direktåtkomst till information från Kronofogden och andra myndigheter. Med direktåtkomst till rättshandlingar kan ackrediterade bakgrundskontrollsföretag effektivt och rättssäkert göra bakgrundskontroller anpassade för den aktuella befattningen. Resultatet blir att stärkare skydd för arbetstagarnas integritet då bedömningarna i bakgrundskontrollerna görs i proportion till riskerna för den aktuella befattningen.

Slutsats och rekommendationer BKF anser att förslaget i Ds 2024:24 är ett steg i rätt riktning men att det behöver kompletteras med mer effektiva och rättssäkra metoder för bakgrundskontroller. Vi rekommenderar att:

  1. En riskbaserad bakgrundskontrollmodell införs som går utöver registerutdrag.
  2. Kommuner ges möjlighet att anlita ackrediterade bakgrundskontrollföretag för att genomföra kvalitetssäkrade och GDPR-säkrade kontroller.
  3. Ackrediterade bakgrundskontrollsföretag ges direktåtkomst till rättsdata.

Vi ser fram emot fortsatt dialog och en lagstiftning som balanserar säkerhet med rättssäkerhet och individens integritet.

 

Vänliga hälsningar,
Johan Söderström
Ordförande, Bakgrundskontrollsföretagen (BKF)

PrimeSafe
ToFindOut
2Secure
Tempest Risk Solutions
Valida
SRS Security
Validata
Nordic LEVEL Group