Bakgrundskontroller är i dag en självklar del av många rekryterings- och samarbetsprocesser. Men trots det finns fortfarande många missförstånd kring vad de innebär. Här reder vi ut några av de vanligaste myterna – och förklarar vad som faktiskt gäller.

Myt 1: ”Bakgrundskontroller är olagliga eller bryter mot integriteten”

Faktum är att bakgrundskontroller är helt lagliga – när de genomförs på rätt sätt. Det krävs att kontrollerna följer GDPR och annan tillämplig lagstiftning, vilket innebär att:

  • Det finns en rättslig grund för att samla in och behandla uppgifter.
  • Personen som kontrolleras informeras tydligt om vad som sker.
  • Endast relevant information används, och den hanteras på ett säkert sätt.

Professionella bakgrundskontrollföretag arbetar aktivt med att skydda både arbetsgivare och kandidaters rättigheter.

Myt 2: ”Det behövs bara för vissa roller”

Det är en vanlig missuppfattning att bakgrundskontroller enbart är relevanta för höga chefspositioner eller särskilt känsliga tjänster.
I verkligheten kan alla typer av företag och roller ha behov av bakgrundskontroller – beroende på verksamhetens skyddsvärden och befattningens befogenheter och ansvar. Exempelvis kan en receptionist ha tillgång till inloggningar och personuppgifter som är nog så skyddsvärda utan att ha en specifik chefsposition.

Myt 3: ”Bakgrundskontroll = registerutdrag”

En bakgrundskontroll är inte detsamma som ett belastningsregisterutdrag. Att bara titta på om en person är dömd för ett brott kan ge en falsk säkerhet eller att du dömer en person i onödan. En riktig bakgrundskontroll ska omfatta:

  • Verifiering av identitet och utbildning
  • Granskning av ekonomisk historik
  • Sökning efter negativ mediebevakning
  • Analys av bolagsengagemang och rättsliga ärenden

Syftet är att skapa en helhetsbild av personen – inte enbart leta fel.
Läs mer om detta i artikeln: Vad innehåller en bakgrundskontroll?

Myt 4: ”Det är krångligt, dyrt eller kan göras själv”

Med rätt leverantör är en bakgrundskontroll varken krånglig eller orimligt kostsam.
Digitala processer, säkra plattformar och tydliga rapporter gör att kontroller idag är smidiga och tidseffektiva. Att själv ”googla” en kandidat kan dessutom ge en falsk trygghet – eller i värsta fall vara ett brott mot GDPR.

En professionell bakgrundskontroll sparar tid, minskar risken för felbedömningar och bidrar till en trygg och rättssäker rekryteringsprocess.